Milers de persones es manifesten el 25 d'abril a València

..




Aquesta vesprada vint-i-cinc d'abril han tingut lloc a la ciutat de València una sèrie d'actes convocats per la Campanya 300 anys d'ocupació 300 anys de resistència al marc de la diada nacional dels Països Catalans. Aquesta campanya va ser creada fa dos anys per les organitzacions pertanyent al moviment de l'Esquerra Independentista: Endavant, CAJEI, Maulets, SEPC, COS i Alerta Solidària i te com a objectius bàsics promoure el projecte polític d'alliberament social i nacional dels Països Catalans i la recuperació de la memòria històrica del nostre poble. La mobilització de hui, tanmateix, ha estat recolzada per més d'un centenar de col·lectius i entitats de totes les comarques del nostre país.



Aproximadament a les 18:00 una mostra de cultura popular ha donat el tret de sortida al seguit d'actes programats. D'aquesta manera, les colles de dimonis L'Avern d'Alboraia i la Colla de diables de Perpinyà, amb la participació de membres de moltes altres colles d'arreu del país com ara Fem Fredat de la Valldigna o els Socarrats del barri valencià de Campanar, han realitzat a la Plaça Sant Agustí una espectacular mostra pirotècnica. Amb aquesta demostració des de la Campanya 300 anys volíem remarcar el nostre rebuig a la directiva europea del foc, la qual retallaria considerablement una de les mostres culturals més arrelades al nostre poble com ara la de l'ús de pirotècnia a les festes populars.



Mitja hora després, una vegada ha clos la mostra de cultura popular, ha donat inici des de la mateixa plaça la tradicional manifestació del 25 d'abril, fita a la qual rememorem la derrota del nostre poble a la batalla d'Almansa, la qual cosa va suposar la fi dels furs que ens regien com a poble i que enguany te com a un dels seus principals eixos els 70 anys de la fi de la guerra civil i la recuperació de la memòria dels nostres lluitadors antifeixistes. Amb una estelada gegant obrint la manifestació, la qual ha estat durant tot el recorregut acompanyada per una altra bandera estelada, una bandera roja simbolitzant la nostra aposta pel socialisme i la solidaritat obrera arreu del món front al model capitalista al qual vivim actualment, i una bandera morada que expressa la lluita de les organitzacions impulsores de la campanya per l'alliberament de gènere. Per aquest mateix motiu, darrere aquestes banderes que han obert la manifestació, la pancarta principal d'aquesta era duta totalment per dones i a ella es podia llegir 25 d'abril, prenem els carrers per la llibertat dels Països Catalans, lema triat per aquesta mobilització.



Durant la manifestació s'han sentit crits de Sense València no hi ha independència, 30 anys despres i ací no ha canviat res o Contra els seus hereus, la lluita continua. D'aquesta manera 5000 persones ha recorregut alguns dels principals carrers de València com ara Periodista Azzati, la Plaça de l'Ajuntament, la plaça de la Reina o la de la Mare de Deu, per a anar a finalitzar sota les emblemàtiques Torres de Serrans al voltant de les 20:00, lloc on ha tingut lloc l'acte polític d'aquesta mobilització, el qual ha girat tal i com ja s'ha afirmat al voltant de la memòria històrica de la lluita antifeixista al nostre poble i estructurat a les seues diferents etapes històriques.

Amb les melodies d'un quartet de corda obrint l'acte, la presidenta del Fòrum per la Memòria del País Valencià, Empar Salvador, ha tingut unes paraules de record per a tots aquells que van morir durant la Guerra Civil i la postguerra lluitant contra el feixisme i molts dels quals hui dia es troben encara a les fosses comunes del cementiri general de València. Posteriorment ha pres la paraula per relatar la resistència durant l'etapa franquista l'històric militant antifeixista Enric Tàrrega, qui va patir presó durant el franquisme per la seua participació a diversos grups d'esquerres com el Front Marxista Valencià o les primeres CC.OO. de València. Així mateix, va realitzar una gran tasca cultural junt a altres intel·lectuals valencians com Joan Fuster o Sanchis Guarner. Finalment, i amb un retrat de fons de Toni Villasecusa, militant valencià de Terra Lliure i caigut en combat ara fa 25 anys, ha sigut el torn de paraula de Pasqual Soriano, militant revolucionari durant l'etapa de la transició a organitzacions com el PCE (internacionalista) o el PSAN i posteriorment a lluites de caire llibertari, el qual ha recordat aquells anys de lluita i canvi.

Després de que aquestes generacions ens hagen relatat les seues experiències, el militant i sindicalista de l'Esquerra Independentista Gonçal Bravo ha sigut l'encarregat de prendre la paraula en nom de la Campanya 300 anys d'ocupació 300 anys de resistència. A més de recordar a totes les persones que donaren el millor de la seu vida en la lluita per la llibertat, Bravo ha denunciat la terrible situació a la qual la irracionalitat capitalista ha conduit a les classes populars i al nostre país: atur, desindustrialització, precarietat, privatizacions, destrucció del nostre territori,... Ha assenyalat que la solució passa per superar el sistema actual i construir una societat socialment justa, on la riquesa estiga repartida i al servei de les necessitats de la població. Per últim ha ressenyat els mals que està fent l'ocupació espanyola al nostre país i per tant ha afirmat com a únic futur possible per al nostre poble, la nostra cultura i la nostra llengua, l'horitzó de la independència dels Països Catalans.

L'acte ha finalitzat amb la interpretació per part de la colla dolçainera de Benimaclet dels nostres himnes nacionals i socials: La muixeranga, els segadors i la internacional.

Auesta mateixa nit i dins dels actes organitzats des de la Campanya 300 anys tindrà lloc a la plaça Viriat del barri valencià de Velluters un concert de música en valencià amb les actuacions dels grups de rock i ska Voltor, Un entre tants i The Skafeinats.



vídeo:





més info: 300anys.cat



A més... el 9 de maig